Funny: Stefan cel Mare era mare amator de sampanie

luni, 12 martie 2012

Am descoperit intamplator un titlu care mi-a inseninat ziua, daca soarele de afara nu era de ajuns. Astfel, nu mica mi-a fost mirarea sa dau de un articol (via facebook) postat pe site-ul Savoart, si intitulat: "Sampania din care a gustat si Stefan cel Mare".

Sincer, o asa mare tampenie nu mi-a fost dat sa vad de multa vreme. Acest titlu este de un penibil dus la cote alarmante, mai ales ca articolul cu pricina nu prea insinueaza asa ceva sau nu stabileste vreo legatura directa intre spumantul de Panciu si Stefan cel Mare. O chestie cat se poate de logica, pentru ca nu era inventata metoda respectiva la acea vreme?! Sau cine stie, poate vreun stramos de-a lui nenea Perignon a facut primele experimente pe la curtea lui Stefan. Intre noi fie vorba, nici Perignon nu este chiar inventatorul de drept al vinului spumant. Nici macar englezii, din cate se pare, ci o gasca de calugari benedictini de la Abatia Saint Hilaire, de pe langa Carcassonne. Astfel, cea mai veche mentiune a unui spumant vine din aceasta zona - Blanquette de Limoux se numea vinul -  pe la 1531.

Stefan cel Mare - un adevarat connaisseur al sampaniei

9 comentarii:

George Mitea spunea...

pfoa, si eu are credem ca bea Florio

Ciprian spunea...

:)) Cine stie, cred ca tragea si putin Hennesy la masea

George Mitea spunea...

Eu cred ca doreau sa spuna ca la Panciu se bea sampanie dinainte de sarmanul Dom Perignon. Tipic. Era un stramos al lui Doktor Pusca care a inventat spumantul. Il chema dr. Flinta.

Berbecutio spunea...

Oops..a venit si raspunsul. Argumentat, pertinent, la obiect :))) Ce idioti!
Bai fratilor, chestia asta tipic romaneasca n-am reusit sa o inteleg niciodata: daca esti prins/dovedit ca furi sau spui idiotenii, de ce mai urli in gura mare ca nu-i asa, sau ca "ba a ma-tii"? Te uiti afara si de fiecare data vezi ca atunci cand unul calca pe bec (constient fiind de asta) si-si ia doi pumni in gura, niciodata nu mai riposteaza, in niciun fel! La noi, s-a preluat din tiganie treaba asta cu riposta la un nivel amplificat, eventual dus in alte subiecte, fara nicio legatura cu faza initiala. Vai de capul nostru!!

Ciprian spunea...

Mihai, unde au raspuns, pe feisbuc? :))

George Mitea spunea...

Cine, ce, unde, cand? Si mai ales de ce?

Ciprian spunea...

Da, chiar, pe unde, ca nu vad nimic :))

Berbecutio spunea...

Citatul din Carnegie...in oenologie. Mi se pare ca nu se incadreaza deloc in seria plictisitoare de povesti care ma streseaza in fiecare zi, imi pare o reactie fara sens la postul de mai sus.

Ciprian spunea...

Aaaa, da, acum am citit :)) Ce ochi ai, eu nu l-am bagat in seama :))

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp