Doar o nevinovata constatare...

joi, 1 octombrie 2009


Magazinele de vinuri de pe la noi sunt foarte putine. Tinand cont de cota vinurilor de calitate in tarisoara noastra, este mai mult decat imbucurator ca aceste magazine exista, chiar daca le poti numara pe degetele ambelor maini. Astfel, exista sansa ca iubitorul de vinuri bune sa achizitioneze sticle ceva mai deosebite si care nu se gasesc de obicei in ultra, super sau hypermarketuri.

Problema pe care doresc sa o semnalez este cea a preturilor practicate pentru anumite vinuri, in special pentru cele de import. De aceea, va invit acum sa facem un mic exercitiu de aritmetica simpla care implica un cunoscut magazin autohton si un cunoscut distribuitor de profil din Franta. M-am oprit asupra unor sticle de Bordeaux care se regasesc in portofoliile ambelor stabilimente si iata rezultatele in toata splendoarea lor:

Chateau Cheval Blanc 2001
- 263 Euro/sticla aici
- 393 Euro/sticla aici

Chateau Margaux 1999
- 245 Euro/sticla aici
- 379 Euro/sticla aici

Chateau Mouton Rothschild 1995
- 279 Euro/sticla aici
- 450 Euro/sticla aici

Chateau Mouton Rothschild 1998
- 263 Euro/sticla aici
- 450 Euro/sticla aici

Chateau Angelus 2005
- 251 Euro/sticla aici
- 369 Euro/sticla aici

Chateau Beau-Sejour Becot 1998
- 75 Euro/sticla aici
- 131 Euro/sticla aici

Cam acestea sunt cele mai graitoare diferente de pret intre cei doi "jucatori". Am tot respectul pentru "jucatorul" autohton, dar in cazul anumitor sticle diferentele de mai sus sunt foarte mari (asta ca sa fiu bland). Inteleg ca sunt taxe de platit, ca sunt achizitionate cantitati limitate si alte motive care pot fi invocate dar sa-mi fie cu iertare: ce anume nu este in regula in toata aceasta imagine?

Nu vreau sa polemizez cu nimeni, e treaba proprietarilor acestor magazine cum isi stabilesc politica de preturi si cum considera ca ar trebui sa-si atraga clientii. Eu am facut doar o nevinovata constatare...concluziile le puteti trage singuri.

Si inca ceva. Mai tineti minte celebra sticla de Chateau Petrus 1975 comercializata de un importator autohton (deja decedat, daca nu ma insel) la stratosfericul pret de 9900 de lei? Ei bine, la acel moment gasisem aceeasi sticla la jumatate din acest pret pe un site de specialitate din afara...

8 comentarii:

George Mitea spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
George Mitea spunea...

Ciprian,
Sunt surprins de constatarile tale. Adaos comercial -desigur- dar atat de mare- pare suspect.
Dar, pana la urma cine da 300 de euro pe o sticla, poate da si 400! (calculul romanului!)
PS: Ieri mi-a venit o transa de vinuri de la firma respectiva. Vinuri autohtone comandate erau ok (ca pret). Desi am o banuiala ca feteasca Hyperion n-o voi bea vreodata;)

Ciprian spunea...

George,

Dupa cum am si spus, inteleg ca este adaos comercial sau ca sunt alte cheltuieli ce trebuiesc acoperite. Dar, totusi, diferentele sunt la unele vinuri chiar si de 200 Euro. Magazinele din afara au si ele, la randul lor, un adaos pus la preturile alea, ca nu sunt tarife ex-chateau pe site-ul dat exemplu.

Cred ca faza aia cu calculul romanului e si in capul multor patroni de astfel de magazine. Ma rog, am vrut sa fie doar o constatare, nu vreau sa acuz pe nimeni...

Cat priveste preturile pt vinurile autohtone ale magazinului in cauza, sunt mai mult decat ok, acolo nu se sare calul cu nimic :)

Mihnea Mironescu spunea...

Eu cred ca se mizeaza pe faptul ca nu exista concurenta pe partea de distributie. Deci poti cere cat vrei, ma rog, cat speri ca va plati romanul care cumpara un astfel de vin de la un magazin din Romania. Hai sa fim seriosi, tu daca ai strange vreodata bani de dat pe un astfel de chateau, l-ai lua de la noi? Stiind ca aerul conditionat din magazin se opreste noaptea cand pleaca vanzatorul si chiar si in timpul zilei cand l-a tras prea atre la cap pe vajnicul vanzator?

Ciprian spunea...

Mihnea,

Probabil se mizeaza pe asa ceva, nu stiu si nu e treaba mea cum isi gandeste fiecare afacerea. Eu chiar daca as avea banii pt asa ceva, m-as interesa bine inainte si la alte surse. Trecem peste faptul ca sunt conditiile care sunt la noi. Pe de alta parte, nici in afara nu am garantia ca acele vinuri sunt pastrate in conditii ideale. Pana la urma totul se reduce la pret si voi lua un astfel de vin de afara pt ca este mult mai ieftin. Din diferenta imi mai pot lua eventual si alte sticle...

Daca adaosul ar fi unul de bun simt, as lua un chateau scump de la noi, de ce nu? Exista destule riscuri sa cumperi si din afara, mai ales in ceea ce priveste transportul si alte taxe cu care te poti trezi pe cap...

Dar, ma rog, asa as proceda eu; de asta nici nu am adus acuze nimanui si nu am scris articolul cu vreo rea intentie fata de cineva...

catalin spunea...

ema bucur ca va intereseaza cum se fac calculele in romania.mi-e greu si sunt oricum prea agasat de excesul de reglementare din tara asta,ca sa mai dau explicatii...
este suficient sa vedeti ca nu se arunca f. multa lume sa aduca astfel de vinuri(intrebati-va de ce),sursele de aprovizionare nu pot fi aceleasi(nu avem cum sa stam la aceeasi masa cu cei cu care ne comparati,ghiciti de ce)si,nu in ultimul rand,va invit sa observati ca pretul la site-ul de afara era dat la cantitatea de 12 sticle sau de 24... e o boala romaneasca de a socoti privind din avion. adaugati si taxele de curierat,etc,etc.nu stiu despre ce aer conditionat vorbiti,aceste sticle stau in eurocave de mii de euro(si cand spun mii,nu spun 1-2...).impartiti ,sa zicem, 4500 euro la 100 de sticle,care se misca -undeva- la sase luni,si vedeti numai "cazarea" unei sticle cat costa .stiti cat sunt dobanzile la noi? banuiesc ,ca da. pe noi nu ne crediteaza furnizorii straini. imi pare rau ca ati ramas in sablonul anilor '80,cand oamenii se revoltau impotriva soferilor de ratb sau a calatorilor care nu se fortau sa "urce mai sus" de pe scara,in loc sa vada ca statul nu baga mai multe autobuze... daca aveti intrebari,de ce nu mi le puneti direct? nu e un mail de la niciun om din tara asta caruia sa nu-i fi raspuns,chiar daca asta inseamna multe ore de munca si nesomn,fara adaos comercial.

Ciprian spunea...

D-le Paduraru,

In primul rand, va multumesc pentru lamuriri. Dupa cum am tot spus, ceea ce am constatat in articolul meu nu s-a vrut un atac la adresa Dvs sau a magazinului Dvs, ci doar atat - o simpla constatare. Doar ca am vrut sa pun problema strict din punctul de vedere al unui potential cumparator al unor astfel de produse. In plus, am facut referire doar la anumite sticle din portofoliul Dvs deoarece, in rest, aveti preturi mai mult decat ok.

Imi pot doar imagina cate batai de cap aveti in aceasta tara cu diversele reglementari si, sincer, este o minune ca magazunul Dvs se mentine la un nivel inalt de atatia ani. Pentru aceasta va apreciez la modul cel mai sincer si aveti tot respectul meu.

In ceea ce priveste observatia cu nr de sticle la site-ul de afara dat ca exemplu, aveti partial dreptate. Exista posibilitatea si de a cumpara "per unit" i anumite cazuri si chiar am observat ca, paradoxal, pretul este mai mic decat daca ai cumpara o cutie de 12 sticle. Taxele de curierat sunt destul de mari, dar sunt per pachet si nu pe fiecare sticla.

Si in comentariile mele anterioare, am mentionat ca as cumpara fericit astfel de vinuri de la noi pentru ca as evita cu gratie sa umplu buzunarele strainilor. In acelasi timp, m-ar scuti de o gramada de timp pretios pierdut cu transportul, etc, etc.Dar, ca si potential cumparator, ce ar trebui sa fac intr-o astfel de situatie? Stiu, daca nu imi convine ce e la noi, atunci sa cumpar de la ei...

In rest, sa auzim numai de bine si va doresc mult succes in continuare!

Unknown spunea...

Intr-adevar taxele de curierat sunt foarte mari. Imi amintesc ca am incercat sa comand cateva sticle de pe un site din afara iar pretul practic mi se dubla. Probabil ca in cazul unor distribuitori costurile de transport se mai reduc, dar totusi ele trebuiesc luate in seama. Pe langa asta mai sunt si reglementarile mult iubitei noastre conduceri de tara, asa ca preturile din unele magazine de la noi s-ar justifica.

Totusi, nu la toate. Sunt destul de multe magazine de lux, care practica preturi mai mari justificandu-se doar prin prezentarea deosebita si prin atentia pe care ti-o acorda cand intri in ele. Lucru de altfel de laudat.

Referitor la vinurile locale, e o alta discutie, cred eu :).

Parerea mea este totusi ca fiecare plateste proportional pe cat de mult se informeaza precum si dupa posibilitati (de ex, dupa o calatorie in Franta este imposbil sa nu ma intorc cu cateva sticle la preturi mai bune decat cele de acasa :) )

sper totusi ca astfel de discutii mai devreme sau mai tarziu vor determina imbunatatirea procesului de distributie si vanzare, din toate punctele de vedere.

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp