Chateau Margaux sau eternul feminin...

vineri, 2 octombrie 2009






Bordeaux reprezinta marea mea dragoste in materie de vinuri fine. Stiu, dintre toate regiunile viticole ale lumii, s-a nimerit sa ma atraga cel mai mult exact aceea care ofera unele dintre cele mai scumpe vinuri de pe planeta. Dar odata ce patrunzi in acest univers, este imposibil sa nu devii fascinat de miraculosul amestec de traditie, istorie, povesti desprinse parca din romane si oameni dedicati total pamantului pe care il trudesc.

In consecinta, ma voi apleca din ce in ce mai mult asupra acestui adevarat rai viticol numit Bordeaux, probabil numele cu cea mai mare rezonanta cand vine vorba de vinuri de calitate. Pentru ca mi-ar lua pagini intregi sa vorbesc despre istoria si geografia acestei regiuni sau despre diversele clasificari, m-am gandit ca cel mai nimerit lucru ar fi sa incep direct cu profilurile celor mai cunoscute chateaux-uri de pe aici. Voi incepe cu Chateau Margaux, un nume legendar pentru cunoscatori dar si un vechi favorit de-al meu.

Scurta istorie...

Istoria acestei proprietati incepe undeva in sec. al XII-lea (mda, ati citit bine), cu toate ca impozanta cladire pe care o putem admira astazi a fost construita sapte secole mai tarziu. In acele vremuri intunecate, aceasta bucata de pamant se afla in mainile nobilimii franceze si purta denumirea de La Mothe de Margaux. Abia in sec. al XVI-lea, proprietatea a intrat in posesia familiei Lestonnac, iar Pierre Lestonnac a reusit in doar 10 ani sa schimbe dramatic fata acesteia. La inceputul sec. al XVIII-lea, Chateau Margaux detinea deja 256 ha de pamant arabil, dintre care circa o treime era destinata viticulturii. Aceasta perioada a insemnat imbunatari semnificative pentru Chateau Margaux, in special datorita ideilor revolutionare pentru acea vreme ale managerului Berlon. Acesta a pledat impotriva culegerii strugurilor in conditii de umiditate, pentru a evita diluarea; a observat ca anumite parcele produc un fruct mai bun decat altele, recunoscand astfel varietatea terroir-ului sau; in plus, a inceput sa vinifice separat soiurile rosii si cele albe (pana in acel moment acestea erau vinificate impreuna). In aceste conditii, vinul a cunoscut o imbunatatire dramatica devenind, in 1771, primul vin de Bordeaux vandut in cadrul celebrei case de licitatii Christie's.

Ca in orice poveste de succes, exista si o perioada de declin care a venit imediat dupa Revolutia Franceza, cand Chateau Margaux a trecut prin mainile mai multor proprietari dezinteresati total de proprietate. In 1801, mosia a fost achizitionata de Marchizul de la Colonilla, Bertrand Douat. Interesul acestuia fata de vin a fost si el scazut, dar macar lui ii datoram ceva: actuala cladire care poate fi admirata in zilele noastre. Singura performanta notabila din aceasta perioada neagra ramane impunerea la rangul de premier grand cru classe in cadrul deja faimoasei clasificari din 1855.

Pentru foarte multi ani, Chateau Margaux a avut o istorie destul de zbuciumata, trecand mereu de la un proprietar la altul. In anul 1949, Fernand Ginestet si fiul sau, Pierre, au achizitionat chateau-ul. A urmat o scadere majora in calitate a vinului, mai ales in anii '60 si '70. Criza din Bordeaux de la inceputul anilor '70 provocata de cateva recolte dezastruoase, i-a determinat pe cei doi sa vanda Chateau Margaux. Acesta este momentul esential in care intra in scena familia Mentzelopoulos.

Grecul Andre Mentzelopoulos achizitioneaza proprietatea in 1977. In ciuda crizei economice din Bordeaux, acesta investeste masiv fara asteptari prea mari pe termen scurt. Introduce un nou sistem de drenaj, replanteaza masiv, reintroduce folosirea unui vin secundar pentru cresterea in calitate, construieste o noua pivnita subterana, achizitioneaza butoaie noi de stejar si renoveaza chateau-ul. Din pacate, Andre Mentzelopoulos nu a apucat sa guste pe deplin roadele muncii sale, decedand neasteptat in 1980. Afacerile familiei, precum si Chateau Margaux, au revenit fiicei sale, Corrine Mentzelopoulos. Cu ajutorul lui Philip Barre si al prestigiosului consultant Emile Peynaud, Corrine si echipa Margaux au continuat programul de investitii inceput de regretatul Andre. Anul 1983 marcheaza venirea in echipa a lui Paul Pontallier, cel care a dat vinurilor produse aici o noua dimensiune a calitatii. Cuplul Corrine Mentzelopoulos - Paul Pontallier este cel care a restabilit faima acestui chateau si care este responsabil de succesele din ultimii 20 de ani. Astazi putem spune ca Chateau Margaux isi merita cu prisosinta statutul de premier grand cru classe.

Vinul...

Astazi, Chateau Margaux se intinde pe o suprafata de 262 ha, dintre care 82 ha sunt plantate cu vita-de-vie. Sunt plantate toate soiurile rosii tipice pentru Bordeaux: Cabernet Sauvignon (75 %), Merlot (20%), Cabernet Franc (3%) si Petit Verdot (2%). Plantatiile cu soiuri albe sunt formate exclusiv din Sauvignon Blanc. Solul este cu pietris si un subsol argilos cunoscut sub denumirea de Calcaire de Plassac.

Fermentatia are loc in cuve de stejar, dupa care vinul este transferat in butoaie care sunt fabricate chiar pe proprietate. Vinurile rosii sunt maturate pana la 2 ani in baricuri, iar cele albe pana la 6 luni. Limpezirea se face cu albus de ou inainte de imbuteliere. De obicei, se produc circa 12 500 de cutii de grand vin anual. Al doilea vin, Pavillon Rouge de Chateau Margaux, se bucura de o productie ceva mai mare, in jurul a 16 500 de cutii anual. Pavillon Blanc de Chateau Margaux, vinul alb al casei, are parte de o productie limitata - 2750 de cutii anual.

Experienta personala cu acest minunat vin este una mai mult decat limitata. Am avut o singura ocazie pana acum sa beau un Chateau Margaux 1996 si pot spune ca, de atunci, m-am atasat iremediabil de acest vin. Combinatia de finete, feminitate, concentratie a aromelor si putere este unica si nu am mai experimentat-o cu nici un vin pana acum. Ceea ce m-a uimit a fost echilibrul perfect al acestor componente, atat de greu de obtinut in multe cazuri. Din pacate, vinul produs de Chateau Margaux este foarte scump si foarte greu accesibil datorita productiei destul de limitate. Sper doar ca sansa pe care am avut-o sa revina intr-o buna zi...

4 comentarii:

Mihnea Mironescu spunea...

Eu am pus deoparte de ceva timp gandurile cu aceste vinuri atat de scumpe. In fond in orice domeniu sunt varfurile de calitate pe care foarte putini si le permit. Si uneori nici nu sunt chiar asa cum te astepti (acrii strugurii astia, dom'le!), dar venind de la asa un nume cu traditie si o medie a calitatii foarte buna... Ma gandesc doar la sub-mediocrul Brunello din 2002 pe care l-am baut nu demult... Nu era Margaux, dar nici Sange de taur.

lucian b. spunea...

merge comentariu din explorer

Unknown spunea...

Nu pot sa nu ma intreb cat de mult este subiectivitate in evaluarea acestui vin. Sunt convins ca este foarte bun; dar oare este atat de bun incat sa justifice sumele astea de bani? (eterna intrebare :) ). Sper sa am ocazia cat mai curand sa gust si sa imi raspund singur la aceasta intrebare.

Pana atunci, iti urmaresc blogul sa mai aflu lucruri noi despre grand vin-urile din zona.

Ciprian spunea...

Nicusor,

In primul rand, multumesc pentru interesul acordat.

La eterna intrebare de care aminteai, fiecare iti poate da un raspuns diferit. Ca si in cazul altor produse de lux, conteaza foarte mult rezonanta numelui si alte aspecte care cresc artificial un anume pret...

In ultimii ani, preturile pentru vinurile cu nume din Bordeaux au crescut considerabil si, de cele mai multe in mod nejustificat. Dar asta e piata...problema preturilor este una destul de complexa si care implica foarte multi factori (mai nou, inclusiv notele lui Parker). Este de discutat; pana la urma totul se rezuma la cati bani esti dispus sa dai pe un "suc de struguri fermentat" :)

Numai bine!

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp