tag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post374548569193320221..comments2023-10-29T11:40:04.172+02:00Comments on Vinul si Pasiunea: Chateau Veredus 2006 - Corbieres (Franta)Ciprianhttp://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-2518906024142123102010-04-21T16:47:53.627+03:002010-04-21T16:47:53.627+03:00Dane, să ştii că şi pe mine m-a intrigat şi contin...Dane, să ştii că şi pe mine m-a intrigat şi continuă să mă intrige o notă de degustare care înşiră ca un pomelnic bisericesc tot felul de arome, care mai de care mai exotică sau total separată de celelalte. Un specialist destul de mare într-ale vinului (Jamie Goode) scria într-o carte de-a lui că simţul olfactiv uman nu este capabil să distingă mai mult de 4 (da, patru!) mirosuri individuale într-un amestec. Iar notele de degustare ale vinurilor (super)premium se învârt de regulă pe la 8-9 descriptori aromatici diferiţi! Asta n-o poţi interpreta decât în 2 moduri: cel pozitiv, în care speri că degustătorul şi-a notat toate impresiile aromatice pe parcursul unei degustări de durată a vinului, care a evoluat în acest timp, fie cel negativ, în care clasifici degustătorul ca bullshiter sau ca incompetent.<br /><br />Reperele olfactive diferă, din păcate, de la cultură la cultură şi de la om la om, ceea ce face dificilă înţelegerea unei note de degustare scrisă de cineva dintr-o altă ţară decât cititorul notei. Însă există kituri de arome ce se regăsesc în vin, cam scumpe, care te ajută să te calibrezi. Însă cum oricum n-or să fie folosite de toată lumea, ele sunt utile doar profesioniştilor şi celor care işi doresc o precizie mai bună în propriile aprecieri.<br /><br />Eu am scris câte ceva pe subiectul ăsta, pentru că mi-a stat pe creieri mult timp :-)<br />http://desprevin.blogspot.com/2009/09/mirosi-ce-miros-si-eu-referintele.html<br />http://desprevin.blogspot.com/2009/09/abureli-in-lumea-vinului-imprecizia.html<br />http://desprevin.blogspot.com/2009/09/note-de-degustare-sa-ne-mai-obosim-sa.html<br /><br />Scuze pentru că mă citez pe mine, dar te-am scutit de căutat pe blogul meu, asta în cazul în care vrei să afli mai multe despre problemele cu vocabularul vinului şi cu comunicarea acestuia.Mihnea Mironescuhttps://www.blogger.com/profile/02791362274658495360noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-23755138192518054932010-04-20T12:02:02.812+03:002010-04-20T12:02:02.812+03:00Dan,
Nu trebuie sa-ti ceri scuze. Orice opinie es...Dan,<br /><br />Nu trebuie sa-ti ceri scuze. Orice opinie este binevenita, chiar daca e ironica. Daca ma suparau astfel de posturi, setam sectiunea de comentarii asa incat sa verific intai continutul acstora. <br /><br />Asa e, ai dreptate. Cateodata unii dintre noi percep niste chestii mai ciudate. Dar tine exclusiv de experienta fiecaruia cu anumite mirosuri de care s-a lovit la un moment dat. Daca altcineva nu le detecteaza, nu inseamna ca nu se pricepe. Percepem diferit vinurile, in functie de experienta fiecaruia. Tot ce conteaza este sa ai incredere in propriile capacitati si simturi. <br /><br />Numai bine si te mai astept pe aici :)Ciprianhttps://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-76855767474769686642010-04-20T11:24:23.715+03:002010-04-20T11:24:23.715+03:00ciprian, imi cer scuze pentru tonul usor ironic, i...ciprian, imi cer scuze pentru tonul usor ironic, insa intotdeauna am fost intrigat de notele astea de degustare in care oamenii percep cele mai nastrusnice chestii, insa iti multumesc pentru clarificare si o sa mai trec pe-aici, poate mai invat cite ceva.Danhttp://paine-de-casa.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-2236769287295708972010-04-19T23:50:15.827+03:002010-04-19T23:50:15.827+03:00Dan,
In primul rand iti multumesc ca ai trecut pe...Dan,<br /><br />In primul rand iti multumesc ca ai trecut pe aici :) Nu ma supar daca cineva nu este lamurit cu folosirea anumitor termeni, asa ca hai sa incerc sa ma explic mai bine daca nu am fost prea coerent in descrierea din post:<br /><br />- nuantele de pamant si notele minerale din vin sunt, de obicei, un rezultat al solului in care cresc strugurii respectivi. Pana se va inventa alt termen, asta e tot ce spune - imi vine greu sa cred ca nu ai mirosit niciodata pamantul sau "tarana", macar o data in viata.<br /><br />- fructele negre sunt o generalizare pt diferite fructe de padure gen coacaze, afine, etc.<br /><br />- cat priveste "nasul clasic de terroir", imi permit sa-ti spun ca nu ai citit cu atentie contextul. Nu am alaturat termenii respectivi ci am spus ca e vb de un nas clasic, auster, dominat de terroir. Pt mine, un vin clasic face referire la modul in care este vinificat si in care amalgamul de fructe nu este vioara intai. Nu am crescut in Languedoc dar, dupa cum am spus mai sus, notele minerale si cele de pamant sunt un rezultat direct al acestuia. In plus, solul de unde provine acest vin este format preponderent din pietris, calcar si diverse minerale. De aici si concluzia...<br /><br />- presupun ca nu sunt un om normal la cap daca s-a intamplat sa miros o piatra uda de rau sau sa o faramitez. Dar, ca un tip crescut langa Dunare, in copilarie obisnuiam sa stau destul de mult prin preajma pietrelor de rau si sa le faramitez. Nu ma intreba de ce, eram copii si probabil era ceva interesant pt noi - erau niste jocuri nevinovate. Dar mirosul acestora mi-a ramas intiparit in minte. <br /><br />- nu beau niciodata ceva inainte de a degusta un vin, tocmai pt a-mi pastra simturile cat mai neafectate de factori externi. Asta daca nu ai fost ironic si ai insinuat ca era cam beat cand am deschis si sticla asta :)<br /><br />Nu am spus ca vinul ofera multe pt 18 lei, doar ca este ceva diferit si nu va fi pe placul multora. In afara de nuantele descrise mai sus, acest vin nu mai ofera mare lucru. Doar ca se intampla ca acest tip de arome sa le apreciez mai mult decat altii.<br /><br />Sper ca lamuririle suplimentare ti-au fost de ajutor si te mai astept pe blogCiprianhttps://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-63760753231736561962010-04-19T23:03:38.967+03:002010-04-19T23:03:38.967+03:00ciprian
imi cer scuze pentru inceputul tipic roman...ciprian<br />imi cer scuze pentru inceputul tipic romanesc care suna asa "nu ma pricep, dar"<br /> - nuante de "pamant"<br /> - fructe negre?<br /> - nas clasic de "terroir"? poate imi scapa mie ceva, dar terroir nu inseamna ceva specific unei anumite regiuni, sau podgorii, sau bucati de pamant? cum poate sa fie un "terroir" clasic pentru tine, care, banuiesc ca nu ai crescut in languedoc?<br /> - "Ati mirosit vreodata pietre de rau pisate sau macar faramitate? Daca da, atunci veti intelege cam pe unde bat" - si daca nu? sa mor io daca pot sa-mi imaginez contextul in care un om normal la cap ar ajunge sa miroasa pietre de rau pisate... sau macar faramitate. <br />si toate astea la 18 lei sticla... esti sigur ca n-ai baut si altceva inainte?<br />nu te supara, sint dupa o sticla de vin si eu, fara arome de pietre macinate, si m-ai facut curios.Danhttp://paine-de-casa.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-73597106067168584812010-04-19T22:24:48.186+03:002010-04-19T22:24:48.186+03:00Cosmin, n-am mai apucat pt ca a intervenit altceva...Cosmin, n-am mai apucat pt ca a intervenit altceva. Dar voi recupera timpul pierdut weekend-ul asta :)Ciprianhttps://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-48607512408300104962010-04-19T21:58:36.134+03:002010-04-19T21:58:36.134+03:00Ciprian pana la urma ai desfacut sau nu Lafon Roch...Ciprian pana la urma ai desfacut sau nu Lafon Rochet 1988 vineri ?Anonymousnoreply@blogger.com