tag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post2661667669026213292..comments2023-10-29T11:40:04.172+02:00Comments on Vinul si Pasiunea: International WineRound Table - 14 Mai 2011Ciprianhttp://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-49514472337468769302011-05-20T13:29:55.995+03:002011-05-20T13:29:55.995+03:00Sa stii ca de-un Haut Brion 1996 m-as cam atinge :...Sa stii ca de-un Haut Brion 1996 m-as cam atinge :)) Il pot lua la vreo 240 Euro/sticla, un pret chiar mic in comparatie cu cele la care se dau acum marile chateaux-uriCiprianhttps://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-82995603226286699482011-05-19T21:15:11.016+03:002011-05-19T21:15:11.016+03:00Corect...dar devin din ce in ce mai prohibitive ca...Corect...dar devin din ce in ce mai prohibitive ca pret...Oricum de Chateaux-urile mari nici nu te atingi. Intr-adevar cum ziceai si tu mai sus mai sunt producatori mai mici care tin la calitate si nu sar calul la preturi.Danhttp://www.provin.ronoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-33020572353782638382011-05-19T17:54:03.773+03:002011-05-19T17:54:03.773+03:00Hehe :))
Referitor la efectul globalizarii, acum ...Hehe :))<br /><br />Referitor la efectul globalizarii, acum intelegi de ce m-am orientat spre vinuri mature? :) Bine ca exista si aceasta posibilitate...incaCiprianhttps://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-11585533348235094512011-05-19T17:34:11.173+03:002011-05-19T17:34:11.173+03:00Recunosc ca la Bordeaux nu ma pricep foarte bine d...Recunosc ca la Bordeaux nu ma pricep foarte bine dar tinand cont de preturile la care s-a ajuns in ultimii ani, practic nu le mai poti sustine si justifica, ca producator decat prin faptul ca "cere piata". Si cum bine subliniai si tu americanii deja se uita bine la bani, iti trebuie o piata noua, cu potential urias, sa pui presiune in sus pe preturi...adica China,unde la ora actuala nu numai vinurile ci si bradurile auto de lux (de la Bmw, Mercedes in sus) vand intr-o veselie. BMW tocmai a avut cel mai bun an din istorie si nu datorita pietei europene, fii sigur...<br />Globalizarea asta totusi aduce si dezavantaje pentru producatori si consumatori, iar unul, principal, ar fi pierderea legaturii cu traditia. Sau ea ramane doar la nivel declarativ, de PR si advertising.<br />Am reusit sa scriu postul intre doua reply-uri...sunt fan al pozei cu politia chineza pazind etichetele de Chatreal-uri..:)Danhttp://www.provin.ronoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-82968400432594906592011-05-19T16:48:18.741+03:002011-05-19T16:48:18.741+03:00Contrafacerile marilor chateaux-uri de catre chine...Contrafacerile marilor chateaux-uri de catre chinezi, sunt poveste veche :) Lafite e cel mai bun exemplu. Totusi, nu putem spune ca Bordeaux a ajuns un mare nume de cand au ajuns in China. Aici a fost doar o oportunitate oferita de continua dezvoltare a regiunii. Bordeaux are faima de secole, asta-i realitatea. <br /><br />Masina de marketing in Bordeaux e sustinuta in mare parte de critici, jurnalisti si alte zale din lantul complicat de promovare. In plus, asta se aplica la un numar mic de producatori, in speta cei mai cunoscuti. Dar nu acesti mamuti intereseaza pe consumatorul obisnuit. Ca de obicei, atentia acestuia se va indrepta catre micii producatori sau catre nume dintr-un nivel de clasificare inferior. Iar aici, cu unele exceptii, inca mai poti gasi vinuri traditionale, la un pret cat de cat decent. Ehh, as putea vorbi despre Bordeaux zile intregi, fiind domeniul meu principal de interes :)Ciprianhttps://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-88875207525637836342011-05-19T16:25:57.004+03:002011-05-19T16:25:57.004+03:00Ai dreptate, Bordeaux e acum 90% marketing, dar es...Ai dreptate, Bordeaux e acum 90% marketing, dar este in mare parte sustinut si de produsul efectiv...in cea mai mare parte a situatiilor. Oricum daca vinul a ajuns deja obiect de investitie(si inca unul de succes chiar pe perioada crizei) nu mai putem vorbi de degustari, arome, nas si etc ci de rentabilitate, return, corelarea portofoliului, risc &co.<br />Am vazut acum cateva zile niste poze pe un site frantuzesc ( o sa pun un articol pe blof cu ele) cu niste atichete de vin din China..contrafacute..Chateau-uri celebre..stii cum se spune in domeniul economic: stii ca ai ajuns cineva, daca au inceput chinezii sa te copieze...Danhttp://www.provin.ronoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-28532486787003044822011-05-19T13:15:19.688+03:002011-05-19T13:15:19.688+03:00Dan, la faza cu Bordeaux nu sunt de acord cu tine ...Dan, la faza cu Bordeaux nu sunt de acord cu tine :) De parkerizare putem clar vorbi, dar una dintre principalele victime a fost chiar Bordeaux. Din pacate, cea mai importanta victima a modernizarii este chiar Bordeaux, unul dintre liderii traditionalistilor. Din fericire, in Bordeaux se pot gasi mai multi traditionalisti decat in Rioja. Bordeaux rules ca masina de marketing in acest moment, nimic mai mult. Iar americanii, in ultimii ani, cu mici exceptii, au fost extrem de zgarciti cu Bordeaux, deoarece pe ei ii intereseaza mai mult decat pe altii, ce au si cat au in buzunar...<br /><br />Si referitor la Parker, el e de fapt un mai mare fan Chateauneuf, decat Bordeaux :) Daca un singur om a schimbat atat de dramatic destinul unei regiuni, acesta este Parker si ce-a reusit cu Chateauneuf. Daca stilul e unul pe placul unora sau altora, aici e vorba de gusturi.Ciprianhttps://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-84904652178109811982011-05-19T11:00:14.033+03:002011-05-19T11:00:14.033+03:00Ai dreptate, Muga a facut concesii mai multe pentr...Ai dreptate, Muga a facut concesii mai multe pentru profit si fashion, Rioja <br />Old Style nu mai e la moda si producatorilor spanioli le-a intrat in cap ca pot face vinuri la fel de bune ca cei din Bordeaux...pacat. E un fel de Bordelizare (sic!) a intregii industrii, in detrimentul scolilor traditionale. Deh globalizarea si mai ales influetna lui Parker care a bagat in cap americanilor (piata cea mai importanta de export pentru europeni de altfel) ca Bordeaux Rules,...Pacat!<br />Da, Tondonia e Viura, din ce stiu eu Viura e acelasi lucru cu Macabeo sau Macabeu; e cel mai plantat soi alb din Rioja si de obicei il mai cupajeaza usor cu Malvasia sa il mai rotunjeasca si sa ii dea corp sau chiar cu Tempranillo vinificat in alb sa il faca mai complex si aromat.Danhttp://www.provin.ronoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-11385891620091673532011-05-19T01:56:24.478+03:002011-05-19T01:56:24.478+03:00Dan,
Din cate cunosc, Tondonia alb e majoritar ob...Dan,<br /><br />Din cate cunosc, Tondonia alb e majoritar obtinut din Viura. Ceea ce m-a uimit la acesta, a fost evolutia sa continua in pahar. Despre cate vinuri albe poti spune ca se comporta asa? Foarte putine, sunt convins. Baricul se integrase perfect si asta datorita invechirii indelungate la sticla (din cate stiu, acest 1991 a fost lansat anul trecut). Cat priveste aciditatea, eu sunt un fan al acesteia :) Ca dovada ca, in lipsa acesteia, celalalte exemple albe din degustare mi s-au parut scurte si plate, fara prospetime. <br /><br />Din pacate, Muga s-a concentrat in ultima vreme mai mult pe chestii moderne, ceea ce i s-a si reprosat de catre "traditionalisti". Cred ca Heredia a ramas, cu adevarat, ultimul bastion a traditionalismului extrem in Rioja. Pun pariu ca nici un vin modern de Rioja nu va ajunge la performantele unui Tondonia sau al unui Rioja Alta old-school. Parerea mea :)Ciprianhttps://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-21567385161269674272011-05-19T00:12:38.147+03:002011-05-19T00:12:38.147+03:00Eu am dezvoltat o obsesie pentru Rioja Old Style....Eu am dezvoltat o obsesie pentru Rioja Old Style...<br />Am avut norocul sa degust acum cativa ani Muga Prado Enea si eram foarte curios sa vad cum e o Rioja de la Tondonia (practic sunt din acelasi oras Haro, dar zicese ca Tondonia ar fi mai extremist decat Muga, desi amandoi sunt priviti ca Old Style). Oricum Muga face si vinuri new style, cum ar fi Torre, ceea ce Tondonia se abtine cu strictete din ce stiu.<br />Oricum Muga mi-a placut...aproape ca aducea a un Pinot Noir bun,usor matasos, cu tanini delicati si foarte bine echilibrat...plus ca se preta destul de bine invechire.<br />Vad ca voi v-ati delectat cu un vin alb de la Tondonia, teoretic ar trebui sa fie un Macabeo puternic baricat. Am baut unul proaspat de curand si intr-adevar mi s-a parut si mie destul de acid si foarte proaspat si crocant, dar cu un postgust scurt de tot. Probabil ca baricul ii concentreaza aromele si imbunatatesc post-gustul, dar nu ii reduce indeajuns aciditatea.Danhttp://www.provin.ronoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-63025367241934751922011-05-18T20:42:18.653+03:002011-05-18T20:42:18.653+03:00Chiar toate astea, Razvan :)
Sa stii ca de Jadot ...Chiar toate astea, Razvan :)<br /><br />Sa stii ca de Jadot nu sunt sigur ca era busit, de asta am inca rezervele mele. Acele arome "murate" au disparut oarecum mai tarziu, nu de tot, dar nu mai erau asa persistente dupa o vreme...problema lui cea mare era lipsa prospetimii, era deja in declinCiprianhttps://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7999443916429200722.post-44650941426022843382011-05-18T16:43:43.750+03:002011-05-18T16:43:43.750+03:00Oaaau! Orgie ați avut acolo, dragul meu. Citesc și...Oaaau! Orgie ați avut acolo, dragul meu. Citesc și nu-mi vine să cred: chiar toate astea?<br /><br />Și da, se pare că Meursault-ul a fost bușit. Na, că-s acri strugurii! :))))Razvanhttps://www.blogger.com/profile/00379036930546115440noreply@blogger.com